img

MAIB şi BERD susţin investiţiile verzi – un nou acord de finanţare în valoare de 5 milioane euro

img
22.12.2020

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Moldova Agroindbank au semnat astăzi un nou acord de finanţare în valoare de 5 milioane euro în cadrul Facilităţii de Finanţare a Economiei Verzi (GEFF). Linia de creditare include o componentă BERD în valoare de 3.75 milioane euro şi o componentă oferită de Green Climate Fund (GCF) în valoare de 1.25 milioane euro. MAIB este prima bancă din Republica Moldova care obţine acces la acest tip de finanţare destinat investiţiilor în economia verde. Creditele vor putea fi accesate atât de mediul de afaceri, inclusiv IMM-uri, cât şi de persoanele fizice, iar scopul acestora este de a sprijini investiţiile în eficienţa energetică, energia regenerabilă şi soluţii de economisire a apei.

Creditele vor fi acordate pe un termen de până la 5 ani, în valută naţională, euro sau dolari. Suma creditelor va depinde de tehnologiile şi sectoarele care urmează a fi finanţate, în limita disponibilităţii resurselor atrase în cadrul acordului. Datorită subvenţionării de către Green Climate Fund, banca va putea propune clienţilor săi o finanţare pentru investiţiile verzi la o rată atractivă a dobânzii.

De creditele GEFF vor putea beneficia clienţii Moldova Agroindbank, persoane fizice şi juridice, care vor dispune atât de finanţare în condiţii atractive, cât şi de expertiza unui consultant tehnic care va ajuta clienţii să investească în tehnologii performante, eficiente energetic. Cu ocazia semnării acordului, Angela Sax, şefa oficiului BERD în Moldova, a menţionat: ”Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are ambiţia de a deveni o bancă preponderent verde până în anul 2025 şi extinde finanţarea pentru proiectele ecologice în toate ţările în care investeşte. Tot mai multe persoane, inclusiv în Moldova, depun eforturi pentru a deveni mai prietenoase cu mediul, iar fondurile BERD acordate prin intermediul MAIB le vor oferi posibilitatea să facă investiţii pentru un stil de viaţă mai sustenabil”. ”Pentru Moldova Agroindbank este o mare bucurie să obţină acces pentru clienţii MAIB la această nouă linie de finanţare şi să sprijine aspiraţiile de investiţii ecologice, de eficientizare energetică atât ale mediului de afaceri, cât şi ale consumatorilor casnici. Este o premieră când resursele internaţionale BERD vor putea fi accesate şi de clienţii persoane fizice, şi de mediul de afaceri, iar avantajele adiţionale ale acestui program de creditare sunt un cadou frumos pe care îl anunţăm în ajun de Crăciun. Ne exprimăm aprecierea şi recunoştinţa pentru susţinerea continuă şi încrederea investită în Moldova Agroindbank de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu care semnăm deja al treilea program de finanţare, primele două (EU4Business-BERD şi Programul de Facilitare a Comerţului) fiind atât de apreciate de clienţii noştri”, a menţionat Serghei Cebotari, Preşedintele Moldova Agroindbank. Linia de finanţare acordată în cadrul Facilităţii de Finanţare a Economiei Verzi (GEFF) va contribui la reducerea consumului de energie în Republica Moldova cu 108,800 GJ anual şi a emisiilor de carbon cu 9,880 tone anual. BERD este cel mai mare investitor instituţional din Moldova. De la începutul activităţilor sale în ţară, Banca a investit 1,4 miliarde de euro în peste 130 de proiecte, sprijinind afacerile, infrastructura cheie şi edificând o economie mai ecologică şi mai durabilă. Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori precum credite, depozite, active şi profit. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi.